Coltunasi (Вареники)


Sa incercam in cateva cuvinte sa descriem cum se fac coltunasii nostrii binecunoscuti!


1. Pentru aluat: luam faina de grau, fara adausuri de praf de copt, adaugam un pic de sare si apa cat cuprinde. (dintr-un kg de faina hranesti vreo 5 persoane)
2. Ca implutura se poate de luat branza, carne, visine, cartofi, tot ce ne doreste sufletu si imaginatia!
3. Facem un aluat un pic mai moale ca la placinte si-l separam in cateva parti, sa fie mai usor si mai repede de facut coltunasii

4. Intindem o turta de vreo 2- 3 mm

5. Turta o taiem in patratele, se poate si cu pafaru de taiat.

6. In fiecare patratel punem implutura si le lipim, in forma dorita.
 7. Lipim toate turtele punand coltunasii pe o farfurie, fundisor, presurat cu faina ca sa nu sa se lipeasca.

8. In acelas timp cat lipim coltunasii punem apa la fiert. Cand ape clocoteste, punem coltunasii. Cand coltunasii incep a clocoti, ii mai fierbem 5 minute.

9. Strecuram coltunasii si-i punem intr-o farfurie mai adanca, ca sa fie comod de amestecat. Adaugam unt sau ceapa prajita in ulei, ca sa nu sa se lipeasca.

10. La dorinta se servesc cu smantana si cu....
            Pofta mare!!!